Bijdrage Pius-Stichting aan kruidenwerkplaats Scorlewald

Dit jaar heeft zorgorganisatie Scorlewald in Schoorl een glazen kas gebouwd voor een biodynamische kruidentuin. De kas is inmiddels ingericht tot werkplaats en is dit najaar in gebruik genomen. Dagelijks hebben acht mensen met een meervoudige beperking hier een uitdagende werkplek. De Pius-Stichting is een van de financiers van dit project.

De kruidenwerkplaats is innovatief, omdat het zinvol werk biedt aan mensen met een meervoudige beperking. Naast intensieve begeleiding hebben zij een prikkelarme omgeving nodig. Dankzij de kruidenwerkplaats kunnen zij nu volwaardig meedoen aan de maatschappij. Het ontwikkelen van autonomie staat hoog in het vaandel van de Raphaëlstichting. De kas en tuin zijn dan ook zo ingericht dat mensen met een visuele. Met de kruidenwerkplaats draagt Scorlewald bovendien bij aan de biodiversiteit van Schoorl. Naast productiegewassen zijn er ook inheemse bloemen, struiken en bomen aangeplant voor insecten, vogels en andere wilde dieren. Met de Kruidenwerkplaats is een gastvrije belevingstuin gecreëerd waar mensen met en zonder beperking samenkomen, samenwerken en van elkaar leren. Waar het bruist van het leven en waar mensen vooral beseffen dat ze zélf leven!

Meer over de Raphaëlstichting
Samen werken aan een betekenisvol leven. Vanuit gelijkwaardigheid, ontwikkeling en verbinding. De Raphaëlstichting biedt op meerdere plekken zorg aan zo’n 1200 mensen met een verstandelijke beperking en is daarnaast actief in de psychiatrie. De Raphaëlstichting werkt met ruim 1.300 medewerkers en ruim 400 vrijwilligers vanuit een antroposofisch geïnspireerde zorgvisie waarin de individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat.

Brievenbuspakje
Een van de deelnemers in de kruidentuin is Ellen. Zij toont hier met trots het eerste product van de kruidentuin: het brievenbuspakje met daarin drie zakjes thee, een potje suiker, kandijsuiker en ansichtkaart.

Foto: Annelijn Steenbruggen.